Erfgoedmanifestatie 24, 25, 26 juli 2020 (Haven Scheemda, Winschoten, Bad Nieuw

Erfgoedmanifestatie 24, 25, 26 juli 2020 (Haven Scheemda, Winschoten, Bad Nieuw - Havenbeheer Oldambt

Erfgoed Manifestatie 2020
Programma vrijdag 24 Juli:

Haven Scheemda:

De haven van Scheemda loopt deze dag vol met bezoekende schepen, Er is plaats voor een 20 tal schepen langs het oude Winschoterdiep,
De bemanningen kunnen ’s morgens genieten van een rijtoer door het Oldambt met oude bussen, Er wordt een aantal galerieën bezocht. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan de herenboerderij Hermans Dijkstra in Midwolda.
Daarna varen we vanuit de haven van Scheemda in de loop van vrijdagmorgen Met de Terra Nova voorop met genodigden in colonne naar Winschoten.

Haven Bad Nieuweschans:

Ook hier zullen de bezoekende schepen met open armen worden ontvangen.
In de middag en avond kan het publiek genieten van de aanwezige schepen in de haven, afgemeerd in de nabijheid van de Coöperatie de Graanrepubiek. In de Locomotievenloods van de Coöperatie zijn heerlijke streekproducten in de vorm van brood, bier, whisky.
Het verhaal van de Graanrepubliek zal worden gedaan in de vorm van re-enactors, die het publiek terug zullen brengen in de tijd van hamers en sikkels, van herenboeren en Oldambster klei.


Programma Zaterdag 25 juli:

Haven Winschoten:

Het ochtendprogramma zal bestaan uit de aankomst van de schepen en of de bemanningen uit de overige havens, waarbij het publiek langs de kades kan genieten van alle bewegingen op het water.
Tussen de haven en de kop van de Venne (Hema) zal de markt voor 1x een plek innemen en zullen er andere activiteiten worden georganiseerd en daarmee een bijzonder programma biedt aan het publiek. Een publiek dat zich vergaapt aan al de prachtige schepen. Schepen die zich van hun mooiste kant laten zien, met, als het rustig weer is, zoveel mogelijk zeil in top.
Aan het einde van de middag biedt de Stichting Tramhaven Winschoten en de gemeente Oldambt een Captains-diner aan aan de bemanningen van de bezoekende schepen.
Over de gehele dag en avond zal er voor jong en oud aan de kades van de haven iets te beleven zijn.

Verhalenvertellers zullen aan boord van een aantal schepen van zich doen laten spreken.
Re-enactors zullen zich tussen het publiek begeven om de tijden van de Graanrepubliek terug te brengen.
Demonstraties op het Stratingh terrein.
Graan laden en lossen aan de kade
Kussen gevecht vanaf de giek van schepen.
Sommige schippers stellen hun schip open voor bezichtiging. Kijk hiervoor bij het schip of deze meedoet
De Stadsgidsen laten u de mooiste plekjes van Winschoten zien.
Op het kinderplein is van alles te doen voor de kleintjes. (hierover later meer)
In de haven staan allerlei Foodtrucks om u van een hapje en drankje te voorzien.
Muziek van Shantykoren tot Jazz, van Lokale artiesten tot ……..
Vanaf de Hema tot aan de Beersterweg komt een gezellige markt.

Zondag 26 juli:

Voor de bemanningen bestaat de mogelijkheid om de omgeving te gaan verkennen: er staan bussen gereed en voor wie wil staan fietsen klaar om de benen te strekken en al fietsend te genieten van de omgeving

Het publiek komt in de loop van de middag weer richting haven om van dat heerlijk sfeertje van al die prachtige schepen te genieten.

Demonstraties op het water van het manoeuvreren met de schepen doen de bezoekers verbaasd staan, kussengevechten boven het water (vanaf een giek van een zeilschip), demonstratie van het laden en lossen van schepen en op een aantal kleine podia verspreid over het evenementengebied regionale artiesten: zang, dans, demonstraties van lang vergeten technieken op het gebied van landbouw, huisnijverheid en kleinkunst.

Aan het einde van de middag zal de gemeente en haar bewoners een groots ‘dankjewel’ aanbieden aan de schepen en hun bemanningen voor hun bezoek aan onze Graanrepubliek

Meer informatie: www.tramhavenwinschoten.nl

Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de nieuwspagina

 • Jachthaven Winschoten - Havenbeheer Oldambt

  Jachthaven Winschoten

  De jachthaven in Winschoten is een ideale haven voor passanten die willen shoppen in de gezellige binnenstad van Winschoten. Naast de vele winkels kunt u ook heerlijk internationaal eten in één van de vele restaurants.

  Lees verder »
 • Camperplaatsen Winschoten (Groningen) - Havenbeheer Oldambt

  Camperplaatsen

  De jachthaven in Winschoten beschikt over verharde camperplaatsen op loopafstand van het gezellige centrum van Winschoten. De camperplaatsen beschikken over alle faciliteiten zoals water, stroom en sanitair.

  Lees verder »
 • Jachthaven Scheemda - Havenbeheer Oldambt

  Jachthaven Scheemda

  De jachthaven in Scheemda is een goed te bereiken haven midden in het centrum, vlakbij het Winschoterdiep. Op loopafstand vindt u diverse winkels en natuurlijk horecagelegenheden zoals een Chinees restaurant.

  Lees verder »