Varen door Groningen

Varen door Groningen - Havenbeheer Oldambt

Dat de provincie Groningen prachtige vergezichten, schilderachtige dorpjes op wierden en een historische hoofdstad ‘that never sleeps’ heeft, is bekend. Maar er is meer in Groningen, veel meer! En de mooiste manier om dát te ontdekken is per boot. Want wist je dat Groningen ruim 850 kilometer aan waterwegen kent? ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t Wad…’, zoals de eerste regel van het Gronings volkslied zo mooi omschrijft!

Vaarroute: Winschoten - Er is meer (207 km)

STARTPUNT: Jachthaven Winschoten
BOOTVERHUUR: Bootverhuur Blauwestad
DOORVAART HOOGTE: max 2,4 meter
AANTAL VAARDAGEN: een week
BEGELEIDE VAART: Door de stad Groningen (duur max. 2,5 uur), het traject Zuidlaardermeer tot Bareveld (start 08.00 uur), van Bareveld door het Oosterdiep t/m sluis Veendam en in het Boterdiep
ZELFBEDIENING: In Blauwe passage, Afwateringskanaal van Duurswold, Slochterdiep, Boterdiep en Winsumerdiep. Zelfbedieningssleutel ophalen/inleveren: o.a. bij de jachthavens Winschoten en Midwolda, Haven Groninger Motorbootclub, Watersportcentrum Oosterhaven (Groningen), brugwachters Kielwindeweer, havenmeester Termunterzijl en VVV en bedieningspost Appingedam

Omschrijving
Varen door Groningen verrast je! Niet alleen de pittoreske dorpjes en weidse vergezichten, maar vooral de hoeveelheid en verschillende soorten waterwegen. Van meanderende rivieren en kaarsrechte kanalen tot indrukwekkende meren en de Waddenzee. Kun je niet kiezen welke route je wilt varen en heb je de tijd? Dan is deze route een absolute aanrader, want er is veel meer in Groningen!

Vaarroute: Scheemda - Grensland, vestingland (105 km)

STARTPUNT: Jachthaven Scheemda
BOOTVERHUUR: Bootverhuur Blauwestad (vaar dan vanaf het Oldambtmeer richting Winschoten en pak daar de route op)
DOORVAARTHOOGTE: max 2,5 meter
AANTAL VAARDAGEN: 5-7
BEGELEIDE VAART: In het Ter Apelkanaal, Stadskanaal en Oosterdiep
ZELFBEDIENING: Bruggen en sluizen in Ruiten Aa-kanaal (te bedienen tussen 08.00 en 20.00 uur) en in B.L. Tijdenskanaal. Zelfbedieningssleutel ophalen/inleveren: o.a. bij de jachthavens Winschoten en Blauwestad, VVV’s aan de route en diverse brugwachters
OVERNACHTEN: Jacht-/passantenhavens in Scheemda, Havenkwartier, Blauwestad, Winschoten, Reiderhaven Beerta, Bad Nieuweschans, minicamping in Vlagtwedde, Bourtange (met camping), ter Apel, Musselkanaal, Stadskanaal en Veendam.

Omschrijving:
Grensland, Vestingland. Dat is het thema van deze prachtige vaarroute in het zuidoosten van Groningen. Je vaart over en langs de grens met Duitsland én met Drenthe. Een streek die, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bewaakt moest worden tegen de vijand. En dus werden er indrukwekkende schansen en vestingen gebouwd. Plan een dagje extra voor deze route en wandel terug in de tijd in Bourtange of neem een heerlijk kuurtje in Bad Nieuweschans.

Klik op de onderstaande kaart voor een vergroting:

Vaarkaart route Winschoten - Havenbeheer Oldambt

Vaarboek

Groningen is trots op haar meren en de vele met de hand gegraven kanalen en diepen. Om al dit moois met jullie te delen zijn er acht meerdaagse vaarroutes ontwikkeld, die sfeervol worden weergegeven in een fotorijk boek. Hierin vind je per route ook een aantal tips om Groningen te voet of per fiets verder te ontdekken. Zo wordt je verblijf in Groningen nóg leuker! Dit vaarboek is verkrijgbaar bij deze jachthaven.

Routes voor op je smartphone

Alle acht vaarroutes zijn verkrijgbaar in de RoutAbel app, die je navigeert en je onderweg bijzondere verhalen vertelt. Verhalen over eeuwenoude vestingsteden, de veenkoloniën of de strijd tegen het water. En je krijgt tips: waar kun je afmeren, welke brug moet je zelf bedienen en waar is het leukste terras? De RoutAbel app download je gratis in de appstores van Apple of Google.

Varen door Groningen is een samenwerking van HISWA Vereniging, Marketing Groningen, Routebureau Groningen, AbelLeisure en elf jachthavens. Mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Provincie Groningen.

Varen door Groningen - Havenbeheer Oldambt
 • Jachthaven Winschoten - Havenbeheer Oldambt

  Jachthaven Winschoten

  De jachthaven in Winschoten is een ideale haven voor passanten die willen shoppen in de gezellige binnenstad van Winschoten. Naast de vele winkels kunt u ook heerlijk internationaal eten in één van de vele restaurants.

  Lees verder »
 • Camperplaatsen Winschoten (Groningen) - Havenbeheer Oldambt

  Camperplaatsen

  De jachthaven in Winschoten beschikt over verharde camperplaatsen op loopafstand van het gezellige centrum van Winschoten. De camperplaatsen beschikken over alle faciliteiten zoals water, stroom en sanitair.

  Lees verder »
 • Jachthaven Scheemda - Havenbeheer Oldambt

  Jachthaven Scheemda

  De jachthaven in Scheemda is een goed te bereiken haven midden in het centrum, vlakbij het Winschoterdiep. Op loopafstand vindt u diverse winkels en natuurlijk horecagelegenheden zoals een Chinees restaurant.

  Lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.